Autor | pieniadze za nauke jezyka |
tezauurus

Wpisów: 252 Od: 2005-08-30
| 2005-12-07 13:39 Wiem, ze to nieelegancko rozmawiac o pieniadzach. Ale rozpoczolem wlasnie nauke szwedzkiego (SFI) i dowiedzialem sie, ze po odbyciu pewnej ilosci godzin przysluguje mi jakies swiadczenie pieniezne.
Szczerze mowiac nie zamierzam z niego korzystac bo nie po to przyjechalem do Szwecji ale ciekawi mnie o jakiej kwocie tu mowa. I jaki jest system przyznawania tych pieniedzy to znaczy czy kazda nacja dostaje taka sama kwote i czy jej wysokosc zalezna jest od komuny czy sa to przepisy ogolnokrajowe. No coz, ciekawski jestem z natury  |
| |
barbroelo

Wpisów: 493 Od: 2005-10-26
| 2005-12-07 15:39 No wiesz, na ten temat można napisać książkę, wiele zależy od tego na jakich warunkach jesteś w szwecji. Np. na sambo takie pieniądze przysługują po dwóch latach od pozwolenia na pobyt, "uciekinierzy" tj azylanci dostają automatycznie choć nie sądzę byś był azylantem hi hi... jeśli masz pracę to szansa jest marna, wtedy zależy od zarobków. uuuffff....
Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje? |
| |
tezauurus

| 2005-12-07 16:15 Troche dziwna sprawa bo chodze na kurs z dziewczyna ktora przyjechala tu do swojego "sambo", ma prawo pobytu na dwa lata i ma dostac pieniazki po przejsciu bodajze 120 godzin lekcji szwedzkiego.
Mnie zas powiedziano ze dostane pieniadze na podobnej zasadzie tylko nie zrozuimalem na ile zajec musze uczeszczac. Mam prawo pobytu na razie na dwa lata - pozniej mam dostac na stale. Nie pracuje - sam sie utrzymuje z moich oszczednosci. Dlatego dziwi mnie ze ktos chce mi jeszcze placic za to ze ucze sie szwedzkiego.
|
| |
darsim Stolica

Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2005-12-07 16:31 to kolejna glupota i nieporozumienie...
nikt tu nie placi za nauke szwedzkiego....
skad Ci to to glowy przyszlo?!
owszem jesli chodzisz do sfi i masz pelna obecnosc to masz prawo do socjalu...
jesli nie masz innych srodkow do zycia ile to jest?
chyba jakies 2800 miesiecznie plus oplacaja czynsz...
tyle ze nie jest pewne czy przeddluza pobyt jak na socjalu sie jest..
moze tak moze nie...
zaryzykujesz? |
| |
tezauurus

| 2005-12-07 16:40 Wiesz Darsim czytaj dokladnie co ludzie pisza, zauwazylem ze czesto czytasz bez zrozumienia tekstu a pozniej sie wypowiadasz. Jesli nie wiesz o czym pisze to kolejny raz informuje Ci ze nie musze korzystac z zadnej pomocy ani zadnych srodkow od panstwa szwedzkiego. |
| |
darsim Stolica

| 2005-12-07 16:49 skoro nie musisz to poco sie pytasz?
czytalem uwaznie
Ty nie zrozumiales
przeczytaj jescze raz co napisalem
za nauke szwedzkiego nikt nie placi
przysluguje socjal, jesli nie masz srodkow do zycia i chodzisz do szkoly..
ps
szkada mi czasu na pisanie skoro nie rozumiesz po polsku... |
| |
Jagodzianka

Wpisów: 84 Od: 2004-10-30
| 2005-12-07 16:53 "owszem jesli chodzisz do sfi i masz pelna obecnosc to masz prawo do socjalu..."
Co to znaczy pelno obecnosc? Pelna obecnosc na zajeciach czy staly pobyt? Socjal przysluguje wtedy nawet takiej dziewczynie ktora jest tu na pobyt czasowy na dwa lata a przyjechala jako Sambo?
|
| |
kajetan Sztokholm

Wpisów: 16934 Od: 2000-09-01
| 2005-12-07 16:57 "Np. na sambo takie pieniądze przysługują po dwóch latach od pozwolenia na pobyt"
Troche mi sie to dziwne wydaje, barbroelo. Tzn. ze jak ktos przyjechal na sambo, to przez pierwsze 2 lata ma siedziec w domu i gotowac, a dopiero po tym isc na kurs jezyka?
Mnie sie cos o uszy obilo o tym "placeniu za nauke jezyka", z tym ze to chyba jest jakos tak jak darsim napisal. Ale glowy nie dam.
|
| |
darsim Stolica

| 2005-12-07 17:11 nie pamietam ile godzin mozna opuscisc nauki, bez usprawiedliewienia, ale trzeba miec jakas okreslona ilosc norme...
chodzi wylacznie o socjal innej formy placenia za nauke nie ma...
chyba ze pracodawca chce placic...
czego mu nikt nie zabroni. |
| |
Jagodzianka

| 2005-12-07 17:16 Ale trzeba "przejsc" przez jakas liczbe godzin czy mozna starac sie o socjal juz zaczynajac sie uczyc?
Poza tym Darsim chyba straszysz nieco ze pobieranie takiego socjalu uczac sie jezyka moze miec pozniej negatywny wplyw na otrzymanie stalego pobytu. Po to chcesz sie nauczyc szwedzkiego zeby wlasnie moc pracowac tu i zeby panstwo mialo z ciebie pozytek. Zle mysle? |
| |
maggie Stockholm

Wpisów: 12192 Od: 2001-01-02
| 2005-12-07 17:34 Ucząc sie szwedzkiego można dostac trochę pieniędzy, ale niekoniecznie. Jest coś co się nazywa studiemedel dla tych co się uczą conajmniej na poziomie gymnazium (od 2.400 SEK/miesiąc przy nauce na „cały etat” ), ale żeby go dostac to przede wszystkim trzeba miec pozwolenie na pobyt, pracowac i mieszkac w Szwecji (legalnie!) conajmniej 2 lata. Jako pracę liczy się również wychowywanie dzieci i bezrobocie. Wystaczy też jeśli jest się sambo przez conajmniej 2 lata z kimś kto tutaj dłużej mieszka i sam ma tutaj prawo do tego zasiłku.
Ogólnie to niedawno zmieniły sie zasady i najlepiej zapytac w CSN.
PS. A o socjal można się jak najbardziej starac. Najlepiej jest pójsc i powiedziec, ze jest sie turystą socjalnym, wtedy wszyscy będą wiedzieli o co chodzi.
|
| |
darsim Stolica

| 2005-12-07 17:38 dzieki maggie
bo ja juz nie wiedzialem co mam pisac...
mam nadzieje ze teraz juz wszystko jest jasne...
lepiej nie potrafie wyjasnic.
musialbym zaczac rysowac
|
| |
darsim Stolica

| 2005-12-07 17:53 " Ale rozpoczolem wlasnie nauke szwedzkiego (SFI) i dowiedzialem sie, ze po odbyciu pewnej ilosci godzin przysluguje mi jakies swiadczenie pieniezne.
Szczerze mowiac nie zamierzam z niego korzystac.."
nic Ci nie przysluguje....
wiec nie musisz sie martwic....
ze nie korzystasz...
masz za to prawo starac sie o pomoc...
no ale przeciez jej nie potrzebujesz...
a na moja nie licz w przyszlosci
powodzenia
w nauce
i tak ogolnie
|
| |
tezauurus

| 2005-12-07 18:06 A ja Ci chetnie Darsim pomoge |
| |
Jagodzianka

| 2005-12-07 18:11 maggie bardzo dobrze to wyjasnilas. Ja ze swojej strony dziekuje.
Co darsima no coz... biedny tetryk sam sobie musi pomoc! |
| |
tatuuum

Wpisów: 22 Od: 2005-10-17
| 2005-12-07 19:09 "skoro nie musisz to poco sie pytasz?"- napisal Darsim
Czy nie przypomina Wam to szkoly? Kiedy czlowiek chcial sie dowiedziec czegos wiecej od nauczyciela i zadawal mu niewygodne pytanie /wtedy zazwyczaj pytania byly niewygodne/ natychmiast slyszal od profesora: po co ci to, po co sie pytasz, ty sie lepiej zajmij czym masz sie zajac.
Skoro autor tego watku zadal pytanie widac go to interesuje, chyba jest to logiczne. |
| |
gigge

Wpisów: 8515 Od: 2002-07-27
| 2005-12-07 19:31 Ja tez nigdy nie slyszalem, zeby za nauke szwedzkiego dawali jakies pieniadze. Pewnie Tezauurus nie zrozumial o co chodzi z tym wszystkim a ktos sie chcial "pochwalic", ze dostaje takie pieniadze. Zreszta ludzie duzo glupot opowiadaja aby sie dowartosciowac lub wzbudzic zazdrosc u innych. |
| |
monilka Finlandia

Wpisów: 6493 Od: 2003-06-02
| 2005-12-07 21:31 a ja slyszalam - a co wiecej przeczytalam. W skrzynce pocztowej mojej Cioci byla kiedys jakas gazetka - chyba wydawana przez komune. Bylo tam ogloszenie, ze organizowane sa kursy jezyka szwedzkiego i za obecnosc na kursie przysluguja jakies sumy ( nie pamietam jakie ). To bylo jakis czas temu. Nie ma mowy o mojej blednej intrpretacji tekstu - bo nie ja to czytalam ale moja kuzynka urodzona w Szwecji. Potam dziwilysmy sie z Ciocia i kuzynka.
|
| |
barbroelo

| 2005-12-07 22:02 Kajetan napisał
Troche mi sie to dziwne wydaje, barbroelo. Tzn. ze jak ktos przyjechal na sambo, to przez pierwsze 2 lata ma siedziec w domu i gotowac, a dopiero po tym isc na kurs jezyka?
To ja namieszłam, bo to pewnie też zależy od komun. U mnie powiedzieli, że po roku nie po dwóch a to z tym sambo tłumaczyli mi tak, że skoro dobrowolnie się tu sprowadziłam, to nie powinnam oczekiwać kasy od socjalu na dzień dobry a uczyć mi się nie bronią tylko nie dostanę tego socjalu z CSN "za naukę" |
| |
barbroelo

| 2005-12-07 22:05 A wogóle to tak jak mówią wyżej, zapytać sie w CSN, bo to zmienia się z minuty na minutę |
| |
gigge

| 2005-12-08 08:56 Troche mi sie to dziwne wydaje, barbroelo. Tzn. ze jak ktos przyjechal na sambo, to przez pierwsze 2 lata ma siedziec w domu i gotowac, a dopiero po tym isc na kurs jezyka?
Nie musi siedziec i gotowac przez 2 lata bo sambo powinien przewidziec, ze bedzie musial wylozyc pieniadze na kobiete z importu. Przez 2 lata moze sie taka osoba uczyc co chce ale nie moze dostac zapomogi "studiebidrag". Poczytaj sobie o regulach w broszurce informacyjnej na stronie csn (link po lewej stronie do pliku pdf)
http://www.csn.se/Avdelnin gar/UtlandskMedborgare/SvensktStudiestod/ SvensktStudiestod.asp?MenyIdnr=13
|
| |
gigge

| 2005-12-08 09:05 A tutaj jeszcze wykaz wszystkich rodzajow szkol i kursow dajacych prawo do otrzymania stypendium (bezzwrotnego i pozyczki).
http://www.csn.se/Avdelnin gar/Studerande/SvenskaUtbildningarSomGerR attTillStudiestod/SvenskaUtbildningarSomG erRattTillStudiestod.asp?MenyIdnr=36#A2
Jak z tego wynika mozna dostac taki "bidrag" nawet za nauke na poziomie szkoly podstawowej. Pewnie o to chodzilo Tezauurusowi gdy mowil o "odbyciu pewnej ilosci godzin" na sfi. Uczy sie wtedy na poziomie szkoly podstawowej i jezeli jest to w pelnym wymiarze godzin mozna dostac stypendium, oczywiscie jezeli sa spelnione inne warunki (podane we wczesniejszym linku). |
| |
tatiana

Wpisów: 54 Od: 2005-12-08
| 2005-12-08 13:12 A ja jestem najlepszym przykladem ze dostaje sie pieniadze jesli uczysz sie sfi dziennie (sprawdzaja obecnosc. Jestem tu 3 miesiace (pobyt na dwa lata - zgloszenie sambo) od dwoch sie ucze i wlasnie dostalam pierwsze pieniazki (wyplaca komuna-przelewaja na konto)! Nie nalezy sie ludzic ze jest tego duzo ale jako kieszonkowe wystarczy w zupelnosci. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 14:16 No ale komu te pieniadze przysluguja? I za co? Za samo chodzenie na kurs jezyka? Ktora komuna ci wyplaca? Czy mieszkasz w jakiejs rozrzutnej komunie , czy w calej Szwecji tak jest?
Czy to nie jest to co kiedys sie nazywalo KAS? |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 14:24 Chodzi mi o to, czy to jest jakas pula pieniedzy przeznaczona dla tych co ucza sie szwedzkiego?
Czy sa to jakies pieniadze ktore dostaje sie z racji bycia bezrobotnym i szukania pracy (wchodzenia na rynek pracy), do czego taki kurs jezyka sie zalicza? |
| |
tatiana

| 2005-12-08 14:38 Mnie sie pytasz "czy w calej Szwecji tak jest?" i
"Czy to nie jest to co kiedys sie nazywalo KAS?"
Ja tu jestem raptem 3 miesiace i wlasnie konfrontuje te wszystkie rzeczy o ktorych tu piszecie z rzeczywistoscia i z tym co tu zastalam.
Przyznac sie musze ze konfrontacja wypada raczej blado i czesto bywam rozczarowana, bo jak wyjezdzalam do Szwecji naczytalam sie tu mnostwa nieprwdziwych rzeczy np. jak dlugo czeka sie na pobyt itd. Okazalo sie ze otrzymanie zgody u mnie na pobyt trwalo zaledwie kilka minut, tak samo otrzymanie personnummer i personbevis (konieczny zeby zaczac sie uczyc jezyka!)To tylko jeden z mnostwa przykladow.
Zauwazylam, ze osoby mieszkajace tu od lat czesto wprowadzaja w blad nowoprzyjezdzajacych (nie wnikam czy celowo z zazdrosci czy przez przypadek).
Wszystko sie zmienia i przepisy tez. Jesli nie jestescie czegos pewni nie piszciem, bo na prawde robicie innym krzywde - ot to tak na przyszlosc.
Co zas do nauki to w mojej komunie Lidingö prosza sie zeby zaczac kurs sfi - ponoc spadla straszliwie liczba osob uczacych sie i zwalniaja bezrobotnych lektorow. Moj przyjaciel czytal w gazecie ze jest tak w calej Szwecji. |
| |
gigge

| 2005-12-08 15:28 Czy to nie jest to co kiedys sie nazywalo KAS?
KAS Kajetan to bylo zamiast A-kasy dla tych co nie nalezeli do zadnej A-kasy lub stracili do niej prawo a byli bez pracy.
Z tym "kieszonkowym" w sfi to zadzwonie do odpowiedniej osoby w innej komunie niz Lidingö i sprawdze ale jutro bo dzisiaj nie mam czasu. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 15:29 "Mnie sie pytasz "czy w calej Szwecji tak jest?" i
"Czy to nie jest to co kiedys sie nazywalo KAS?" "
Nie, ogolnie. Chcialem tylko wiedziec skad Ty dostalas te pieniadze. To znaczy, kto Ci o nich powiedzial, na jakich zasadach one sa przyznawane, itd.
KAS to byl taki zasilek wyplacany dla osob (najczesciej mlodych) ktore wlasnie mialy wejsc na rynek pracy. Zeby dostac ten zasilek trzeba sie bylo "wykazac", ze cos sie robi w kierunku tego wejscia na rynek pracy, a nie tylko siedzi w domu. Nie wiem jak to sie ma do dzisiejszej rzeczywistosci, bo KAS zostal dosc dawno zastapiony przez alfa-kassan.
Zastanawiam sie wiec, czy te pieniadze za SFI sa z jakiegos "funduszu integracyjnego", czy dalej bys je doswala, gdyby przestala chodzic na SFI a zaczela na, powiedzmy, kurs obslugi komputera...
"Zauwazylam, ze osoby mieszkajace tu od lat czesto wprowadzaja w blad nowoprzyjezdzajacych (nie wnikam czy celowo z zazdrosci czy przez przypadek)."
Ludzie pisza to przez co oni przechodzili. Po wejsciu Polski do Unii jest troche inaczej. Nie wiem co jest dzisiaj norma, czy przyznawanie pobytu w 5 min, czy w 3 miesiace, bo i jedno i drugie najwyrazniej sie zdarza. Zobacz chocby ten watek:
http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=5895
Ktos kto przeczyta to co Ty napisalas a sam bedzie potraktowany inaczej bedzie posadzal Ciebie o wprowadzanie w blad.
|
| |
karolina68 Warszawa

Wpisów: 13478 Od: 2004-03-02
| 2005-12-08 15:38 ja tez jestem ciekawa. Ale nic prostszego niz zadzwonic do Lidingo i zapytac. Byloby to kuriozum jesli osoba z kraju w miare bogatego w porownaniu z 3 swiatem miala przywileje ,ktorych w swietle ekonomi kraju nie powinna miec.
Chyba, ze Lidingo jest tak bogate ze nie wie co z forsa robic a to juz powinien byc skandal. Zamiast przekazac biedniejszym komunom sponsorowac milosne zwiazki.
Mysle jednak ze sama Tatiana nie dokladnie sie orientuje. Inaczej nalezy przylaczyc sie do darsima i pogratulowac Szwecji. Tatiana moj wpis nie jest absolutnie przeciwko Tobie jezeli masz prawo wykorzystac sysytem oczywiscie powinnas z tego skorzystac. Ale wyobraz sobie gdyby w POlsce okazalo sie ,ze Litwinka -przyjezdzajaca do swojego meza moze dostac pieniadze za kurs polskiego a dzieci np. w Bieszczadach nie dostaja pieniedzy. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 15:43 Eh, juz nie przesadzaj karolina. Jak komuna ma kase, to niech wydaje na swoich mieszkancow. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 15:48 Zreszta, domyslam sie ze wszyscy maja prawo do tych pieniedzy, tylko nikt tu na forum tego nie wie, bo nikt na SFI ostatnio nie chodzil  |
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 15:50 ale na KTH bylo takie kuriozum ,ze do tej pory za nauke jezyka szwedzkiego na uczelni, za doktoranta, opiekun pracy musial zaplacic 4000 lub 5000 ze semestr.Do studiow mozna bylo dopisac sobie chyba max. 5 pkt z jezyka . Dopiero od tego roku KTH zlikwidowalo oplaty. |
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 15:57 Fakt ,ze ostatnio sie dopatrzylam ze w Kista place 28% podatku a wczesniej w Sthlm placilam 30%.Lidingo chyba ma wysokie podatki. Ale mnie to troche dziwi bo AMS dziala tak ze przez 2 miesiace Szwedowi zdazylo wyznaczyc 2 spotkania. I na razie nie ma mowy o zadnym kursie. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 16:01 To niech sie zapisze na SFI  |
| |
tatiana

| 2005-12-08 16:06 "Ale wyobraz sobie gdyby w POlsce okazalo sie ,ze Litwinka -przyjezdzajaca do swojego meza moze dostac pieniadze za kurs polskiego a dzieci np. w Bieszczadach nie dostaja pieniedzy."
Karolino! A to mnie zadziwilas! Z jednej strony bronisz dzieci z Bieszczad a w innym poscie piszesz o tych ktorzy kradna zlom. Jakiez to obludne! Wiesz kto kradnie? Rodzice tych dzieci z Bieszczad czy ze Slaska - zeby przezyc a nie wzbogacic sie! Tak sie akurat sklada ze sama pochodze z Bieszczad!
Nie widze nic strasznego w tym zeby za kurs jezykowy pieniadze dostawala Litwinka przyjezdzajaca do swojego meza do Polski. Nie jestem zawistna. System w Polsce nie jest doskonaly i wszyscy o tym dobrze wiedza.
Ciesze sie ze moj wpis Was poruszyl na tyle ze sami wszystko posprawdzacie badz osobiscie badz telefonicznie. Dzieki temu wiecej bedzie wpisow ze tak a tak jest niz tak a tak byc powinno.
Nie wiem tylko dlaczego tak bardzo dazycie do tego bym poczula sie gorsza bo dostaje jakies pieniadze ktore prawdopodobnie pochodza z Waszych podatkow?
Ale nic to z Wasza czy bez Waszej przyjazni jestem tutaj, wiedzie mi sie dobrze, jestem szczesliwa i chwile jeszcze tu pobede.
A autora tego watku pozdrawiam i jakby co sluze pomoca! |
| |
j23

Wpisów: 3544 Od: 2000-09-15
| 2005-12-08 16:09 1. Kista nalezy do gminy Sztokholm i obowiazuje ten sam podatek. Jesli placisz tylko 28% to moze to byc efekt jakiejs ulgi podatkowej albo po prostu niedopatrzenie urzedu podatkowego.
2. W latach 90 zdaje sie, ze placili troche za uczeszczanie na SFI jesli bylo sie zmuszonym zrezygnowac z pracy w tym samym czasie co kurs. Byla to wiec rekompensata za utracony dochod pochodzacy z pracy.
3. Dawny KAS to dzisiejszy grundbelopp (grundförsäkring) i wynosi maks. 320 kr brutto dziennie
Tu znalazlem troche informacji po polsku (ze strony Kommunal, ale te same przepisy obowiazuja we wszystkich a-kassach)
http://www.kommunal.se/fil es/050620114451183/Polska_okt04.pdf
|
| |
Jagodzianka

| 2005-12-08 16:35 "W latach 90 zdaje sie, ze placili troche za uczeszczanie na SFI jesli bylo sie zmuszonym zrezygnowac z pracy w tym samym czasie co kurs. Byla to wiec rekompensata za utracony dochod pochodzacy z pracy"
Ale jak tu pojsc do pracy nie znajac jezyka? Przeciez wiadomo ze wszyscy uczacy "ida na jezyk" po to zeby sie go nauczyc i pozniej pracowac a nie wyciagac pieniadze od panstwa / szczegolnie ze jak pisze tatiana kwota to niewielka/!
|
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 16:36 "Nie wiem tylko dlaczego tak bardzo dazycie do tego bym poczula sie gorsza bo dostaje jakies pieniadze ktore prawdopodobnie pochodza z Waszych podatkow? "
To wcale nie prawda. Podobnie jak autor pierwszego wpisu jestesmy zainteresowani skad te pieniadze dostajesz.
Jako ze nigdzie nie mozna sie doczytac, ze za SFI jako takie przysluguja jakies pieniadze, wiec interesujace jest (szczegolnie dla innych w sytuacji takiej jak Twoja) skad te pieniadze sie dostaje i na jakiej podstawie.
Padly juz tu rozne propozycje co to moze byc, od CSN do grundersättning, ale zadna z tych propozycji do konca nie pasuje do Twojej sytuacji. Dlatego chcemy wiedzec. Ja przynajmniej. |
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 16:36 och jaka jestem obludna
a co jest do ukradzenia w Biezszczadach , chyba ze oni jezdza po calej Polsce krasc .
mysle ,ze tak samo tutaj protestujemy do sprowadzanych Arabek w Burkach, ktore szybko sie rozmnazaja i zyja na zasilku.
Nie ma to nic wpolnego z zawiscia. A raczej z tym ,ze system powinien byc tak skonstruowany ,zeby nie mozna go bylo wykorzystac.
A skoro taka bogata komuna to :
Elever i protest mot avgiften på skolmat
'Vi vill ha gratis mat, skanderade flera hundra gymnasieelever på Lidingö när de i går demonstrerade mot att kommunen tar betalt för skolmåltiden på gymnasiet. Avgiften är också högst i landet, samtidigt som kommunen vill sänka skatten'
http://www.svd.se/dynamisk t/inrikes/did_11151470.asp |
| |
tatiana

| 2005-12-08 16:41 Kajetanie, za kilka dni wraca moj narzeczony i z pewnoscia wszystko szczegolnie wlasnie tym ktorzy sa w podobnej sytuacji.
Karolino pisanie tu po szwedzku do tych ktorzy zaczeli uczyc sie dopiero jezyka jest bardzo inteligentne hi! |
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 16:44 a ja jestem przeciwna bo sie ostatnio naprawde czesto spotykam z mlodymi ludzmi z Polski ,ktorzy z duma odnosza sie z tym w jaki to sposob kombinuja w Szwecji zeby jak najwiecej wyciagnac pieniedzy. Nie placac tego czego sie da nie zaplacic i oszukajac tam gdzie sie da.
A przy tym chwala sie taka postawa.
taka buczyczna postawa mnie zraza.
A jednoczesnie znam ludzi ktorzy startuja tutaj i taka pomoc daje im szanse na wejscie w normalne zycie, wiec pewnie nie ma zlotego srodka.
|
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 16:45 "Ale jak tu pojsc do pracy nie znajac jezyka? "
Niektorzy przyjezdzaja tu na kontrakty, wiec maja prace od poczatku, a za "stracone" na nauke jezyka godziny pracy dostawali "odszkodowanie".
Ja wogole jestem za takim "sponsorowaniem" nauki jezyka i innych tego typu akcji wprowadzajacych "nowych" do srodowiska szwedzkiego. Jest tego stanowczo za malo. Albo rezultaty sa nikle. Za to inwestuje sie w glupie kursy AMS ukrywajace bezrobocie.
PS. karolina, ty lewa noga dzisiaj wstalas?  |
| |
tezauurus

| 2005-12-08 16:46 Witajcie, wlasnie wrocilem z zajec sfi
Dla waszej informacji dzis kolejna osoba (slowenka)ktora poslubila tu pewnego szweda powiedziala mi ze dostaje pieniazki dzieki temu ze przeszla 120 godzin jezykowych. A pobyt tez ma na razie na dwa lata.
No i pewnie znow rozpetalem burze... |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 16:50 Ty sie nie pytaj czy dostaje, tylko pytaj skad dostaje.  |
| |
tatiana

| 2005-12-08 16:51 ...taka buczyczna postawa mnie zraza... Karolino jaka postawa? |
| |
tezauurus

| 2005-12-08 16:53 Jak ona i ja nauczymy sie szwedzkiego to sobie pogadamy  |
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 16:55 ja nie rozumiem. Tatiana wiedziala ze wyjezdza do Sambo dlaczego nie wziela lekcji szwedzkiego przed przyjazdem?
Jezeli starasz sie o cos to musisz byc przygotowany wczesniej. Rozumiem np. Afrykanczykow albo z jakis zapadlych wiosek, konfliktow.
Ale z Polski????
Polska to nie trzeci swiat. Jezeli nie nauczyla sie przed przyjazdem to po co uczy sie teraz.
Ja wam odpowiem bo moze nie ona ale ktos nastepny bedzie wiedzial ze kursy sa za darmo (faktycznie niec nie jest za darmo bo ktos za to placi), a moze dostac jeszcze za to pieniadze.
Kto mi na to pytanie odpowie dlaczego panienka z Polski nie moze nauczyc sie jezyka przed przyjazdem, wiedzac ze jedzie legalnie i bedzie sie starac o legalna prace.
|
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 16:56 nie pije do Tatiany bezposrednio ale to ladne imie i dobrze sie pisze. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-08 16:57 taaak..... definitywnie wstalas lewa noga  |
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 16:58 bunczuczna postawa.
|
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 17:00 moze i wstalam uwazaj Kajetan zaraz cos i na Ciebie znajde .
|
| |
darsim Stolica

| 2005-12-08 17:02 jak ja chodzilem na sfi dawno temu dostawali tylko Ci co brali socjal...
tzn...
jesli w rodzinie pracowala jedna osoba i miala niskie dochody a druga chodzila na sfi na pelny etat..
to dostawali od socjalu mniej lub wiecej jesli brakowalo im do minimum przez socjal wyliczonego, szczegolnie jak mieli dzieci...
pamietam jak rosjanka skomentowala to kiedys
"jacy Ci Szwedzi glupi, placa za nauke szwedzkiego"
jak tylko skonczylo sie sfi kazali brac pozyczke na dalsza nauke, wiec wielu nie konczylo...
poza tym dokad sie sfi nie skonczy nie zarejestruja jako bezrobotnrgo, wiec zaden zasilek sie z tego tytulu nie nalezy...
jesli sa teraz jakies roznice w tych przepisach po wejsciu do uni nic mi nie wiadomo...
a roznice moga byc jakies tam zaleznie od komuny, ale zasada jest taka, ze nikt tu za nauke jezyka nie placi o ile mi wiadomo....
|
| |
tezauurus

| 2005-12-08 17:03 A ja mysle Karolino ze jestes po prostu juz nie tylko obludna jak tu ktos napisal ale tez bezczelna! Dziewczyna/kobieta mogla miec sto powodow dla ktorych nie nauczyla sie jezyka predzej. Nie Twoja to sprawa! Mnie tu ktos kiedys zarzucil ze przyjechalem do szwecji i nie zamierzam ani pracowac ani korzystac z pomocy socjalnej. Glupio tlumaczylem sie wtedy ze po wielu latach pracy jestem na tyle zamozny ze postanowilem wlasnie w szwecji spedzic sobie kawalek zycia. Tlumaczylem sie glupio bo nikogo to nie powinno interesowac. Tak samo jak powod dlaczego dziewczyna/kobieta nie nauczyla sie wczesniej szwedzkiego! A moze jej wybranek jak ksiaze swoja ksiezniczke porwal ja z Polski? |
| |
tatiana

| 2005-12-08 17:10 Karolinko bo w Bieszczadach tak jak zlomu brak, brak tez Szwedow uczacych jezyka. Ciesze sie ze Ty przyjechalas do Szwecji przygotowana.
|
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 17:11 Bezczelna, SFI jest w jakis sposob sponsorowane z podatkow.
Nie sadzisz chyba, ze mnie nie interesuje gdzie te podatki wedroja jezeli np. do lekarza specjalisty lekarza czeka sie 3 miesiace.
podobnie jak to, ze poza nazwaniem mnie bezczelna , nie masz zadnej logicznej odpowiedzi dlaczego wiedzac o przyszlosci, ktos liczy na lud szczescia zamiast sie do tego przygotowac. W tym liczy ze ktos za niego zaplaci.
|
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 17:13 tatiana napisalam Ci powyzej ze nie pije do ciebie bezposrednio. Ja przyjechalam majac z gory podpisany kontrakt. |
| |
Jagodzianka

| 2005-12-08 17:18 Karolino! Uwazaj bo sama zatrujesz sie wlasnym jadem!
O ile zrozumialam z powyzszych wpisow tatiana wcale nie liczýla na to ze ktos jej zaplaci za nauke szwedzkiego. Przyjechala bo chce byc ze swoim facetem i tworzyc rodzine wiec to chyba jasne ze nie zostala w Polsce uczyc sie szwedzkiego podczas gdy jej ukochany mezczyzna czekal tu na nia. Gdzie sens, gdzie logika? |
| |
Jagodzianka

| 2005-12-08 17:20 Poza tym Karolino napisalas "w Kista place 28% podatkow" wiec nie ma tego az tak duzo he he he |
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 17:22 ja uwazam ze jezeli przyjechala do chlopaka to jest jej wybor.I nie powinna za to brac pieniedzy. Jest mnostwo osob ktore nie maja wyboru i dla takich osob te pieniadze powinny byc przeznaczone. |
| |
Jagodzianka

| 2005-12-08 17:24 " Jest mnostwo osob ktore nie maja wyboru i dla takich osob te pieniadze powinny byc przeznaczone" rozwin ta mysl prosze... |
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 17:29 Rodziny majace dzieci w ktorych ojciec jest zmuszony do wyjazdu zagranice bo nie ma pracy, jest w zupelnie innej sytuacji niz mloda dziewczyna przyjezdzajaca do chlopaka. W tej pierwszej sytuacji pomoc nie jest w zaden sposob do zakwestionowania. W drugim mysle, ze chlopak powinien zapewnic wszystko. |
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 17:31 rozwine sie pozniej. |
| |
tatiana

| 2005-12-08 17:31 Za mloda dziewczyne dziekuje z calego serca - jesli Twoj nr przy imieniu to rocznik urodzenia smiem twierdzic ze jestem starsza  |
| |
Jagodzianka

| 2005-12-08 17:34 "rozwine sie pozniej" Karolino mam wrazenie ze w Twoim przypadku towogole nie jest niemozliwe ! |
| |
barbroelo

| 2005-12-08 19:05 EEE no co wy z tym "braniem za sambo pieniędzy" przecież to nie tak, to jest zasilek dla uczacych sie i dostaje go tak samo szwed. Po dwoch latach pobytu jako sambo, nabiera sie praw takich jak tubylcy i to dlatego. Rownie dobrze mozecie chodzic do komvuxu na biologie lub fizyke albo inne gadziostwo i sie poprostu doksztalacac ale tak jak ktos to juz napisal, te kwoty sa ograniczone i nie mozna chodzic sobie tak w nieskonczonosc no i sumy tez nie sa zawrotne
|
| |
karolina68 Warszawa

| 2005-12-08 19:16 faktycznie nie bede sie rozwijac, p
przypominam tylko ,ze skarbonka ma dno. |
| |
iza Sztokholm

Wpisów: 23426 Od: 2000-09-11
| 2005-12-08 20:37 barbroelo, "Po dwoch latach pobytu jako sambo, nabiera sie praw takich jak tubylcy i to dlatego. "
no tak, ale w tym watku to pobierajacy chyba nie sa tutaj wiecej niz 2 lata skoro chodza na sfi... |
| |
barbroelo

| 2005-12-10 17:58 hmmm to jeszcze nie widzialas tego moze po prostu ludzie sa rozni, ja znam takich co na sfi siedzieli 5lat ale to inna sprawa. Ja też nie jestem pewna ile to czasu czy rok czy dwa lata, dlatego tak się wacham, kiedyś było dwa lata ale teraz. Naprawdę nię potrafię dokładnie odpowiedzieć ale pewne, że jakiś czas trzeba poczekać od otrzymania pozwolenia a poza tym jest czasem tak, że ktoś zaczyna chodzić na sfi trochę później a nie od razu z różnych przyczyn... Mogłabym znaleźdź mnóstwo przykładów ale chyba nie o to chodzi prawda? No i jeszcze sprawa tego,że po sfi najczęściej idzie się na SAS a myślę, że niektórzy używając skrótu myślowego mówiąc sfi mają na myśli również dalszy ciąg nauki szwedzkiego. |
| |
darsim Stolica

| 2005-12-18 23:28 mysle ze tu jest odpowiedz...
na pytanie..
Frågor och svar - Familjeanknytning
Får man lön när man läser svenska för invandrare (sfi)?
Nej, det utgår ingen särskild ersättning – men undervisningen är gratis
http://www.migrationsverke t.se/ |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-19 09:39 No to to ja tez znalazlem. Nie zmienia to jednak sprawy, ze ludzie chociazby piszacy w tym watku jakies pieniadze skads dostaja chodzac na SFI. Tylko nikt nie chce powiedziec skad...  |
| |
gigge

| 2005-12-19 10:31 Wiec tak, rozmawialem przed chwila z osoba zajmujaca sie sfi tzw sfi-samordnare w jednej z komun. Powiedziala, ze nie ma zadnych pieniedzy za nauke w sfi i to dotyczy calej Szwecji!!!
Pieniadze mozna dostac dopiero jezeli sie zacznie nauke szwedzkiego na poziomie szkoly podstawowej najnizszy pozim GR3 lub gimnazjum. . Wtedy przysluguje "studiebidrag" zgodnie z zasadami CSN.
Jak widac ludzie opowiadaja bzudy i w ten sposob roznosza sie plotki, w ktore co poniektorzy wierza. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-19 11:00 A tak apropos, czy "zasady CSN" nie wymagaja od studenta pobytu stalego?
Jak widac w tym temacie ludzie chodzacy na SFI dostaja jakas kase. Nawet jezeli nie bezposrednio za chodzenie na SFI, to jednak dostaja chodzac na SFI. Dlatego czekam z wielka ciekawoscia na odpowiedz tatiany. |
| |
gigge

| 2005-12-19 12:04 To jest tak, ze sfi nie jest oddzielone od Komvux tak jak to bylo kiedys i nalezy tez do Vuxenutbildning. Mysle, ze osoby zaczynajace na sfi po jakims czasie sa przenoszone do szkoly podstawowej ale tylko na papierze bo lokale i nauczyciele sa ci sami. Nowi nie widza roznicy bo nie znaja jak jest zbudowany system i mysla, ze dalej chodza na sfi.
|
| |
gigge

| 2005-12-19 12:16 A tak apropos, czy "zasady CSN" nie wymagaja od studenta pobytu stalego?
Gdybys poczytal na stronie CSN to bys sie dowiedzial wszystkiego:
Särskild prövning
Om du är medborgare i Europeiska unionen (EU) eller ett land som omfattas av avtalet
om det europeiska ekonomiska samarbets-
området (EES) kan din ansökan också komma att prövas enligt EG-rätten.
Steg två
Om vi beviljar dig principiell rätt till svenskt studiestöd, gör vi en andra prövning. Det innebär att vi prövar om du uppfyller villkoren för det studiestöd du ansökt om. Mer information om villkoren för att ansöka om svenskt studiestöd hittar du i våra faktablad i menyn till vänster.
http://www.csn.se/Avdelnin gar/UtlandskMedborgare/SvensktStudiestod/ SvensktStudiestod.asp?MenyIdnr=13
Kliknij sobie na ten link (pdf fil) po lewej i poczytaj. Jak widac nie trzeba miec pobytu stalego aby dostac "studiebidrag".
|
| |
darsim Stolica

| 2005-12-19 16:29 kajetan
bylo pisane wiele razy przeze mnie rowniez....
mozna dostac pieniadze z SOCJALU..
jesli chdzi sie do sfi..
okreslona ilosc godzin
majac jednoczesnie ograniczone dochody...lub zadne...
to wszystko w tym temacie...
kajetan
raz jeszcze
moze wylacznie chodzic o socjal...
jesli ma sie do niego prawo...
wiem ze ludzie dostaja stamtad pieniadze, bo znalem takich..
jednak wylacznie Ci co sobie nie radza inaczej....................
ps
norm socjalu nie pamietam
ale moge poszukac jesli chcesz? |
| |
darsim Stolica

| 2005-12-19 16:32 ps
chyba nie dziwisz sie ze nie chca powiedziec skad?
nie ma sie czym chwalic, jesli bierze sie socjal...
lepiej powiedziec, ze:
placa za nauke jezyka..
brzmi lepiej
poza tym albo klamia, albo sami nie wiedza kto i dlaczego tak naprawde im placi..
szczesliwi...
pomysl
a my musimy pracowac..
glupi chyba jestesmy.. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-19 16:34 Mnie tez sie wydaje ze to social, albo jakas försäkringskassa czy cos podobnego. Ale czekam na wyjasnienie od tych osob ktore te pieniadze dostaja. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-19 16:37 gigge, wlasnie chodzilo mi o ten "särskild prövning". Znam dziewczyne z UE ktora chodzi na komvux i nie dostanie studiebidrag dopuki nie dostanie stalego pobytu.
Moze na nauke jezyka inaczej patrza niz na nauke innych rzeczy, bo ona nie chodzi na szwedzki. |
| |
darsim Stolica

| 2005-12-19 16:39 z tego com wiem kajetan to trzeba miec pobyt staly...
moze sa wyjatki... |
| |
darsim Stolica

| 2005-12-19 17:01 co do placenia przez
försäkringskassa
to oni zajmuja sie teraz
cudownym uzdrawianiem- Friskförklarad
a nie placeniem zasilkow...
czyzbys przeoczyl ten fakt?
tu jeden z przykladow:
http://allehanda.se/lokalt /5006 |
| |
sunea

Wpisów: 113 Od: 2005-09-30
| 2005-12-21 18:01 Jest dokladnie tak, ze NIKOMU TU NIKT NIE PLACI ZA NAUKE JEZYKA, ale wrecz odwrotnie: wlasnie warunkiem otrzymania socjalu jest to, ze sie "chodzi do SFI". (I to regularnie. Podobno nawet trzeba sie okazac iloscia godzin obecnych). Stad mity i legendy przekazywane od pokolen z ust do ust, ze w SZWECJI PLACA NA NAUKE SZWEDZKIEGO ! Nic bardziej blednego.
Pozdrawiam. |
| |
tatiana

| 2005-12-21 18:28 Oj szkoda mi was bo strasznie sie gimnastykujecie zeby udowodnic ze nie mozna dostawac pieniazkow za to ze chodzi sie do SFI. A ja Wam mowie ze sie dostaje i nie jest to zaden SOCJAL. Moje Kochane Sambo Wam o tym niedlugo napisze ale poki co smieje sie ze straszna frajde ma z czytania tych wpisow. Ech zazdrosnicy! |
| |
sunea

| 2005-12-21 18:36 a pracuje twoje kochane sambo, jesli moge zapytac? i ile pieniazkow zarabia? Moze srednia na osobe jest niska i wlasnie dostaje pieniazki z socjalu jako wyrownanie? A tobie tlumaczy ze to za twoja nauke w SFI...
P.S. W zadnym kraju nie rozdaja pieniedzy za darmo. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2005-12-21 18:50 skoro tatiana nie chce powiedziec, to moze tezauurus w koncu wyrobi te swoje godziny i opowie skad dostanie.
A Twoj sambo na co czeka tatiana? Czlowiek zadal pytanie, wiec jezeli znasz odpowiedz to pomoz mu w klopocie. |
| |
darsim Stolica

| 2005-12-21 19:44 jesli placa za nauke jezyka...
to ciekawe ile placa jak juz sie nauczy?
powinni wiecej placic tym co juz umieja
jesli trzymac sie tej logiki..
nic dziwnego ze co niektorzy mysla ze tu raj skoro nawet za nauke jezyka placa...
|
| |
darsim Stolica

| 2005-12-21 20:04 ps
a czego mamy Ci zazdroscic?
ze do sfi chódzisz?
czy tego ze na socjalu jestes z Twoim kochanym sambo?
jak chdzilem do sfi dawno dawno temu..
nalezalo nam sie z zona jakies 3000 koron miesiecznie wedlug tutejszych norm socjalnych....
nigdy nie korzystalem z tych pieniedzy...
|
| |
tatiana

| 2005-12-21 23:01 Nie obrazaj mnie darsim bo ani ja ani moje Kochane Sambo na zadnym zasilku nie jestesmy. Mysle tez ze nie jeden tutaj pozazdroscilby nam wyksztalcenia.Ktos tutaj kilka razy krytykowal Twoje zgnusnienie. Podpisuje sie pod tym. |
| |
darsim Stolica

| 2005-12-21 23:57 wyksztalcenia?
sfi to poziom 6 klasy szkoly podstawowej
gratuluje
ps
jak skonczysz... |
| |
sunea

| 2005-12-22 08:28
|
| |
sunea

| 2005-12-22 08:34 tatiana, cos dlugo myslicie, ty i twoje sambo..., ale rozumiem, ze wiarygodna odpowiedz trzeba porzadnie przygotowac, coby zadnych hakow nie bylo i ci bardziej zorientowani (od was) nie mieli sie do czego doczepic
A, jak juz twoje sambo przestanie sie smiac i "pieniazki" liczyc - moze sie odezwie na forum i nas wszystkich oswieci?
|
| |
gigge

| 2005-12-22 09:22 Oj szkoda mi was bo strasznie sie gimnastykujecie zeby udowodnic ze nie mozna dostawac pieniazkow za to ze chodzi sie do SFI.
Nie chodzi o to, ze ktos Wam zazdrosci czegokolwiek ale chcemy wyjasnic jak to jest mozliwe, zeby dostawac pieniadze za nauke w sfi bo czegos podobnego nigdy w Szwecji nie bylo i oficjalnie nie ma.
Rozmawialem jeszcze z jedna osoba zajmujaca sie sprawami sfi i tym razem w komunie Sztockholm. Potwierdzila to samo co tamta z innej kommuny, o ktorej pisalem wyzej. Nie ma czegos takiego jak "studiebidrag" za nauke jezyka na sfi (poza socjalbidrag, CSN studiebidrag na pozimie min GR3, lub co jest bardziej prawdopodobne delegowanie bezrobotnego na kurs jezyka bo nie jest w stanie spelnic podstawowego warunku dostania pracy i wtedy placi Arbetsförmedlingen czyli praktycznie FK ale trzeba miec staly pobyt).
Sa to te 3 mozliwosci. Jezeli Ty dostajesz jakies pieniadze i myslisz, ze to sa za nauke to albo musilas zrobic jakis przekret (co jest mozliwe) albo dostajesz z tych 3 wymienionych wyzej zrodel ale sie nie bardzo orentujesz co i jak a Twoj sambo tez chyba nie wie dokladnie bo by juz dawno to napisal. |
| |
sorfi Nacka

Wpisów: 296 Od: 2004-10-27
| 2005-12-22 09:29 no ja rowniez jestem zdziwiona wiadomoscia ze dostajesz kase za nauke w sfi. Jak ja chodzilam na SFI (rok 2000) to mialam w grupie osoby ktore mialy karteczke, ktora nauczycielka podpisywala kazdego dnia i one "na te kartke" dostawaly kase z socjalu w zaleznosci ile godzin byly w szkole.Dlatego jak juz kajetan wspomnial wczesniej popros sambo aby nam napisal na jakich zasadach ty dostejsz te kase z SFI, bo kazdy jest ciekawy tej legalnej pomocy oprocz wymienionych wyzej pienieznej za nauke w SFI
chociaz wydaje mi sie ze sambo ci czegos nie mowi i zyjesz w nieswiadomosci  |
| |
darsim Stolica

| 2005-12-22 23:04 gogge pisze:
"prawdopodobne delegowanie bezrobotnego na kurs jezyka bo nie jest w stanie spelnic podstawowego warunku dostania pracy i wtedy placi Arbetsförmedlingen czyli praktycznie FK ale trzeba miec staly pobyt)."
fakty:
Talar inte svenska - nekas a-kassa
Rosa Salazar har fått sin a-kassa indragen. Anledningen är att hon inte talar svenska och därför inte kan stå till arbetsmarknadens förfogande, enligt Fastighetsanställdas a-kassa. Detta är diskriminering säger Juan Fonseca på Diskrimineringsbyrån
http://www.dn.se/DNet/jsp/ polopoly.jsp?d=147&a=330046
pozdrawiam |
| |
magdac

Wpisów: 113 Od: 2006-02-23
| 2006-02-24 08:48 co to znaczy NEKAS???????? bo nie wiem. |
| |
darsim Stolica

| 2006-02-24 18:28 bestrids
förnekas
förvägras
hindras
förmenas
vägras
avvisas
nobbas |
| |
darsim Stolica

| 2006-02-24 18:33 8 znakow zapytania...
8 synonimow... |
| |
magdac

| 2006-02-28 13:07 Zdania sa podzielone a ja wiem jedno i to jest prawda ze arabi uczacy się jezyka mają socjal. I to chyba jedyny prawdziwy przypadek,,ale nie wiem podobno tak ze poprostu emigruja tutaj, bo w sewoim kraju im żle noi wiadomo z czegoś muszą życ i jak juz sie ucza to mają socjal,bo tak to sie nazywa,a z kolei moja znajoma uczyła sie rok szwedzkiego i skonczyła juz,a teraz chodzi na matematyke i mowi,że jeszcze rok sie pouczy i po tych dwoch latach bedzie miała pieniadze a co smieszne to twierdzi ze około 10 tys. koron,nie wieze jej troche,hehehe noale najlepiej to niech sie wypowie ten co faktycznie ucząc sie jezyka bierze pieniądze za to  |
| |
gigge

| 2006-02-28 14:52 Socjal to nie pieniadze za nauke lecz zasilek na zycie. Nie kazdy ma do tego prawo a juz napewno nie nowoprzybyle osoby z UE. Oczywiscie do socjalu od poczatku pobytu w Szwecji maja prawo ci ktorzy skladaja wniosek o azyl. Czy ktos z Polski jest azylantem? Ja osobiscie nie slyszalem. |
| |
magdac

| 2006-02-28 16:45 no własnie o tym mówie, jesli tu się melduja czy co tam i jak ida do szkoły no to musza z czegos życ i wtedy dają im ten cały socjal,a ta moja BYŁA znajoma,to ja nie wiem na jakich warunkach ona niby ma miec płacone za nuake? ale od niej napewno sie juz nie dowiem,a zreszta ja tam sie nie znam i mnie nie obchodzi temat socjalu ,tylko dalam przykłady,bo tu naprawde jest różnie w tej Szwecji. |
| |
kajetan Sztokholm

| 2006-02-28 17:28 Wlsnie tak myslalem co sie stalo z tym watkiem. Dwa miesiace minely a tatiana i jej sambo dalej nie wymyslili wiarygodnej wymowki  |
| |
iza Sztokholm

Wpisów: 23426 Od: 2000-09-11
| 2006-02-28 21:40 jesli chodzi o te 10 tys za nauke to pewnie CSN, a to jest niestety pozyczka... |
| |