Odwiedzin 38711819
Dziś 2381
Piątek 14 marca 2025

Forum: Sprawy polonijne - informacje odnosnie zasilkow

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
Autorinformacje odnosnie zasilkow
isi

Wpisów: 2
Od: 2006-10-09
2006-10-09 18:16
hej,bardzo prosze o informacje odnosnie zasilkow jakie mi przysluguja: jestem w siodmym miesiacu ciazy i mam zamiar urodzic w Szwecj. Moj chlopak jest zarejsttrowany jednak na pol etatu a ja nie pracowalam wogole przed zajsciem w ciaze. Bede bardzo wdzieczna za informacje
  Profil uzytkownika: isi     
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2006-10-09 19:03
jak do tej pory bylo 1050 koron zasilku miesiecznie na dziecko.
Poza tym macie prawo do dodatku- zasilku na mieszkanie do 50% czynszu.

Zmienil sie rzad teraz i ma wejsc nowy zasilek, ktory bedzie dostawala matka bedaca w domu z dzieckiem do 3 roku zycia, szczegolow jednaknie znam jeszcze, jak cos sie dowiem napisze.
  Profil uzytkownika: darsim     
diora

Wpisów: 28
Od: 2006-07-26
2006-10-10 16:08
obojgu rodzicom przysluguje zasilek wychowawaczy, w twoim przypadku jezeli nie pracowalas jest to kwota 4300 na reke, natomiast w przypadku ojca 80% od dochodu. zasilek wychowawczy mozesz pobierac tylko ty za 7 dni w tygodniu luby ty za 4 dni i ojciec dziecka za 3 dni w tygodniu (tj. piatek, sobota, niedziela). wtedy to sie troche bardziej oplaca
  Profil uzytkownika: diora     
Kra

Wpisów: 172
Od: 2005-10-18
2006-10-11 01:30
Szkoda wielka ze nie zalatwilas sobie czegokolwiek z czego bys mogla wziac sensowniejsze pieniadze na macierzynskim. Macierzynski mozesz brac jak chcesz- pol etatu, trzy czwarte, 5 dni w tyg, 6 lub 7 -jak TY chcesz, ale.. Ja osobiscie ci radze ze jesli nie jestescie w podbramkowej sytuacji finansowej to wez 5 dni, bez sob i niedz. Jest ok 450 urlopu macierzynskiego i w tym 90 dni nisko oplacanych. I TE wlasnie wybierz jako pierwsze. Pamietaj ze wychowawczy mozesz wykorzystac do 8 roku zycia dziecka. Moze bedziesz kiedys miala prace i wtedy warto miec dni z macierzynskiego do wykorzystania gdyz obliczja ci je na 80 % twojej pensji. Czyli np. teraz bedziesz z maluchem przez rok i 3 mies ( 5 dni w tyg) - i tu dostajesz niestety mala kase, potem dziciak do przedszkola ty do pracy na minimum 6 mies, no i potem wyliczja ci nowe SGI i macierzynskie.
  Profil uzytkownika: Kra     
isi

Wpisów: 2
Od: 2006-10-09
2006-10-16 16:48
Bardzo dziekuje Wam za informacje
  Profil uzytkownika: isi     
maggie
Stockholm

Wpisów: 12192
Od: 2001-01-02
2006-10-16 18:34
A pewna jesteś Kra, że wyliczają nowe SGI (czy jak mu tam)? Czy nie opiera to sie na zarobkach przez urodzeniem dziecka?
  Profil uzytkownika: maggie     
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2006-10-16 20:31
"A pewna jesteś Kra, że wyliczają nowe SGI (czy jak mu tam)?"

SGI, sjukpenninggrundande inkomst

"Den lägsta SGI:n är 24 procent av prisbasbeloppet* som 2006 är 39 700 kronor. Den högsta är 10 gånger prisbasbeloppet. Det är i regel din aktuella inkomst som ligger till grund för din SGI. Men SGI kan även beräknas på en tidigare arbetsinkomst. Kontakta Försäkringskassan om du vill veta mer. Försäkringskassan kan i regel bara ta hänsyn till arbetsinkomst som:

beräknas pågå under minst sex månader eller
är årligen återkommande. "
http://www.forsakringskass an.se/fakta/sgi/?page=/privatpers/foralde r/sgi/index.php

http://www.forsakringskass an.se/fakta/fp_sgi/?page=/privatpers/fora lder/sgi/index.php
  Profil uzytkownika: darsim     
Forum -> Sprawy polonijne -> informacje odnosnie zasilkow
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

LAKIERNIK /pomocnik lakiernika/samochodowego (TÄBY/STOCKHOLM)
Renowcja okien (Huddinge)
🌸 Sprzatanie - Praca w Sztokholmie (Sundbyberg)
sprzatnie (Skogas)
Firma sprzątająca zatrudni (Göteborg / Partille)
Sprzatanie TÄBY i okolice (Täby)
Osoby do sprzatania (Stockholm)
Sprzatanie Hanninge + Nacka (Handen )
Więcej

Clean flat AB
Polka w Szwecji
Cała prawda o cesarce w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Listopadowa wyprawa do Albanii.
Kabriolet, kawa i De’Longhi – Historia mojej drogi do wymarzonego ekspresu
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 24 gości
oraz 0 użytkowników.

Melodifestivalen 2025
Nie, to jeszcze nie prima aprilis
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony