Autor | Czy muszę placić podatek? |
mijak

Wpisów: 8 Od: 2006-12-22
| 2007-04-10 18:53 Witam!
Bardzo proszę o pomoc w sprawie podatków.Otrzymałam ostatnio propozycję pracy ale umowa określa tylko okres zatrudnienia(kilka miesięcy)oraz informację o stawce godzinowej(i nic więcej).
Czy taka forma zatrudnienia upoważnia mnie o ubieganie się o persson numer?
Czy dochód z tej pracy będę musiała wykazać w zeznaniu podatkowym w Polsce i zapłacić podatek dochodowy?
Z góry dziękuję za pomoc!
 |
| |
maggie Stockholm

Wpisów: 12192 Od: 2001-01-02
| 2007-04-11 23:37 Mnie się wydaje, ze na umowie powinno byc napisane, ile będziesz tam pracowac, tzn np ilośc godzin pracy w tygodniu, czy na cały etat itp.
Co do podatków, to przede wszystkim zapłacisz je tutaj, odciagną ci przy wypłacie. jeśli to praca poniżej 3 miesięcy to nie potrzebujesz pobytu.
Potem kwiesta rozliczania się.. jesli mieszkasz w PL a tutaj tylko pracujesz tymczasowo, to powinnaś sie końcowo rozliczyc w PL, ale wtydy uwzględnią ci podatek zapłacony tutaj.
Jesli przeprowadzasz sie tutaj na stale, z zameldowaniem itp, to tutaj powinnaś się rozliczac a Polskę poinformowac o przeprowadzce. |
| |
maggie Stockholm

Wpisów: 12192 Od: 2001-01-02
| 2007-04-11 23:41 A, mozesz złożyc podanie o personnumer, a właściwie musisz, skoro masz pracowac legalnie, ale na wszelki wypadek dopilnuj, żeby na umowie napisane było od kiedy ta praca (data) i na ile (godziny). Z tym, paszportem, i najlepiej wyciągiem z urzędu stanu cywilnego i adresem tutaj zgłoś sie do skatteverket. |
| |
darsim Stolica

Wpisów: 27205 Od: 2004-10-07
| 2007-04-11 23:55 z tym rozliczaniem sie to niezly balagan jest.
Jedno jest pewne, ze nie ma podwojnego opodatkowania miedzy Polska a Szwecja.
Lepiej placic podatek w Polsce, ale jesli chcesz tu mieszkac i placic podatki to nic nie stoi na przeszkodzie. Zloz podanie o numer personalny i plac podatki w Szwecji, moze tak bedzie najprosciej.
ps
podatki musisz placic, jesli nie chcesz pracowac na czarno.
|
| |
mijak

Wpisów: 8 Od: 2006-12-22
| 2007-04-21 21:28 serdecznie dziekuje za wasze wpisy mam nadzieje ze nie tylko ja skorzystam z tych informacji  |
| |