Odwiedzin 38710877
Dziś 1439
Piątek 14 marca 2025

Forum: Życie w Szwecji - A-Kassa (termin pobierania)

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorA-Kassa (termin pobierania)
dosh08

Wpisów: 5
Od: 2011-02-01
2011-02-01 21:44
Witajcie!
Czytałem wasze odpowiedzi na temat A-Kassa i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie , które mnie trapi.Otóż rozmawiałem z polakami mieszkającymi tu już dłuższy czas i pracującymi legalnie kilkanaście lat (jeszcze przed UE)...Otóż twierdzą oni , iż pobieranie A-Kassy może się ciągnąć dopóki delikwent znajdzie nową pracę..Co mnie strasznie dziwi..Podobno dostaje się 80% pensji, później to obniżają i wysyłają na praktyki(albo sam znajdujesz gdzieś praktyki)Trzeba przepracować jakiś okres czasu i jak się nie znajdzie zatrudnienia to dalej A-Kassa wypłaca pieniądze..I tak cały czas..
Zatem proszę kogoś obytego w temacie , aby mógł wyjaśnić takie informacje..
Pozdrawiam
  Profil uzytkownika: dosh08     
meghann

Wpisów: 2378
Od: 2008-01-29
2011-02-01 22:56
na Forum jest bardzo duzo tematow mniej lub bardziej powiazanych z a-kassa(pomijajac podwieszony temat w tym dziale - gruba czcionka - ktory juz pewnie przeczytales). Inne tematy dotycza rowniez praktyk wlasnie oraz zapisywania sie do AMS (to trzeba zrobic, gdy jest sie bezrobotnym a chcialoby sie miec jakies swiadczenia finansowe). Duzo zalezy tez czy uczysz sie na SFI,Komvux itp czy nie,czy pobierasz jakies inne swiadczenia,np z FK...?

To jest potezna lektura tutaj na PoloniaInfo,uzyj wyszukiwarki.

pzdr,

//M.
p.s.przypominam jednak,ze nic nie zastapi zrodla - czyli Twojej a-kassy!
  Profil uzytkownika: meghann     
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2011-02-01 23:00
"Otóż twierdzą oni , iż pobieranie A-Kassy może się ciągnąć dopóki delikwent znajdzie nową pracę..Co mnie strasznie dziwi..Podobno dostaje się 80% pensji, później to obniżają i wysyłają na praktyki(albo sam znajdujesz gdzieś praktyki)Trzeba przepracować jakiś okres czasu i jak się nie znajdzie zatrudnienia to dalej A-Kassa wypłaca pieniądze..I tak cały czas"

Reguly caly czas sie zmieniaja i trudno jest nadazyc, jesli nie sledzi sie na biezaco.
sa poza tym na tyle pokrecone ze trudno sie w tym polapac
a kassa pobierasz generalnie 300 dni roboczych jesli masz dzieci na utrzymaniu mozesz przedluzyc do 450 dni roboczych
jesli nie przepracujesz w tym okresie 12 miesiecy bedziesz stale wracal do twojego starego periodu
po 300 dnich mozesz dostac nowy okres jesli przepracowales minimum pol roku od poczatku periodu.

teraz jast tak ze jak nie masz 12 miesiecy przepracowanych to zasilek bedzie odpowiednio nizszy.
czyli rozliczaja okres przepracowany np pol roku na 12 miesiecy i placa a kassa tylko za te godziny ktore miales przepracowane
poza tym te 80% to maksymalnie 680 koron dziennie brutto, minimalnie 320 brutto

to tak ogolnie w blizsze szczegoly nie chce wchodzic
bo to praktycznie wymaga zeby pracowac w a kassa zeby moc wchodzic w glebsze detale
w kazdym razie zasilek w jakiejs formie mozesz dostawac caly czas tyle ze jego wysokosc nie wystarczy na utrzymanie
  Profil uzytkownika: darsim     
darsim
Stolica

2011-02-01 23:12
najnizszy zasilek jaki sie dostaje w przypadku kiedy zostaniesz wyrejestrowany z systemu ubezpieczen w szwecji i nie nalezysz do a kassa wynosi 223 korony dziennie brutto i placi go fkassa

tyle ostatecznie panstwo szwedzkie gwarantuje swoim mieszkancom

meghann

2011-02-01 23:12
tutaj dosc ciekawie:

http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=30690

http://www.poloniainfo.se/ forum/temat.php?temat=29187

itp itd - mam nadzieje,ze znajdziesz to czego potrzebujesz

//M.
darsim
Stolica

2011-02-01 23:31
kiedys jesli nie spelniales warunku pracy mogles dostac przedluzenie periodu o nastepne 300 dni
teraz nie jestem pewny czy tak jest¨
obawiam sie ze nie
simply_Ola

Wpisów: 8864
Od: 2011-01-04
2011-02-01 23:38
"tyle ostatecznie panstwo szwedzkie gwarantuje swoim mieszkancom"
nie tylko to bo oprocz tego mozna jeszcze dostac zasilek z socjalu w wys brakujacych pieniedzy na oplacenia czynszu i min egzystencji.

Profil uzytkownika: simply_Ola     
darsim
Stolica

2011-02-01 23:44
"nie tylko to bo oprocz tego mozna jeszcze dostac zasilek z socjalu w wys brakujacych pieniedzy na oplacenia czynszu i min egzystencji"

mozesz
jak spelniasz warunki

specjalnie pominalem ten szczegol

darsim
Stolica

2011-02-01 23:47
jak jestes golodupcem
nie musisz sie martwic o prace i a kasse tylko walic w ciemno do socjalu i przejsc do nich na utrzymanie
wtedy bedziesz sie mogl pochwalic na forum, ze pracujesz z domu na necie

bolek1970
PZU

Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2011-02-02 06:10
nie tylko to bo oprocz tego mozna jeszcze dostac zasilek z socjalu w wys brakujacych pieniedzy na oplacenia czynszu i min egzystencji.

Uwielbiam, takie wybielanie tematu...

Owszem,otrzymasz pomoc socjalu, ale najpierw musisz zejsc do krawedzi nedzy, czyli sprzedac co wszystko co masz cennego, wynajac najtansze mieszkanieitd. Wtedy dopiero socjal wkracza do akcji i przejmuje kontrole na cale zycie.
Czesto ludzie zostaja, juz tam na cale zycie...
  Profil uzytkownika: bolek1970     
simply_Ola

2011-02-02 09:50
"specjalnie pominalem ten szczegol"

simply_Ola

2011-02-02 09:57
Bolek, ja staram sie, zeby rownowaga byla zachowana, jak ktos cos specjalnie pomija to ja cos specjalnie dodaje
darsim
Stolica

2011-02-02 16:21
jak ktos cos specjalnie pomija to ja cos specjalnie dodaje"

moze cos dadasz madrego na temat a kassa?

tack
kamień

Wpisów: 8037
Od: 2007-10-12
2011-02-02 16:29
niestety z jej strony nie mozesz na nic madrego liczyc i nie mowie tylko o a-kassa
  Profil uzytkownika: kamień     
bolek1970
PZU

Wpisów: 11503
Od: 2006-07-05
2011-02-02 17:39
Ola, jak sie juz bierzesz, za zachecanie ludzi, do korzystania z socjalu, to wlasnie przedstawiaj wszystkie strony, tej opcji.

Moze za Twych mlodych lat w SZwecji tak to dzialalo, ze jak komus pod koniec miesuaca nie starczalo, na fajki, to szedl do socjalu i dostal odp sume. Teraz trzeba konac i byc na bruku, aby zaoferowali bilet do Polski, w najlepszym wypadku...

Moim zdaniem, dobrze o tym tu pisac, bo wiele osob ma wyobrazenie olbrzymiego zaplecza socjalnego, gdy tylko pojawiaja sie jakies klopoty. Czesto nawet polskie media sa winne, naswoetlaniu, tego falszywego obrazu.
Prawda, po prostu jest inna. Korystanie z socjalu, to pozwalanie, na zepchniecie sie, na dno spoleczenstwa...
  Profil uzytkownika: bolek1970     
meghann

2011-02-02 19:44
trzymam z Bolkiem - moj byly maz (wiek 43 lata) tez wspominal, ze za mlodu,bedac studentem na wlasnym utrzymaniu,jak mu zabraklo do 1-go (tudziez 24-go) to szedl do socjalu gdzie mu dawano np 800 sek na tydzien i mial sobie radzic. Zadnych papierow sie nie wypelnialo ani nic. Tak mowil,a ja nie mam powodow by mu nie wierzyc.

Mial rowniez (i ma prawdopodobnie do dzis) dzikie wyobrazenia o a-kassie,ktorej osobiscie nigdy nie pobieral ale jego znajomi mieli epizody typ 15 lat temu i dla niego to organizacja dobroczynna niemalze, lekka raczka rozdajaca 'pieniazki',ktore sie wszystkim naleza jak psu buda. I nigdy nie chcial wierzyc w historie ludzi z innymi doswiadczeniami.

Wiec skoro sami Szwedzi wciaz wierza w mit opiekunczego panstwa hojna dlonia rozdajace zasilki(dopoki sie sami nie zmierza z tym matrixem),to takie informacje tez sie czyta w Polsce i z takimi informacjami ludzie przyjezdzaja do nas. A tu szok - po przeczytaniu pierwszych 10 tematow na Forum.

Czytuje czasem 'Twoj Styl' (jak mi sie uda zalapac na ostatni egzemplarz z Kviberga) - lansujacy sie na dobrze poinformowany,swiatowy magazyn dla kobiet eleganckich - i czytalam maly artykul o wlasnie Szwecji - panstwie opiekunczym,przyjazny rowerzystom,mamom oraz naturalnie! emigrantom. Oraz homoseksualistom,a jakze. Pani Martyna Wojciechowska bodajze wyrazila sie,ze to panstwo o szerokiej opiece socjalnej,pozwalajace na dostatnie,spokojne zycie,bez zbednych stresow. I taki wizerunek w opiniotworczych mediach ma wciaz Szwecja w Polsce,co zreszta czasem widac po wpisach nowych uzytkownikow 'od wczoraj w Szwecji'....

//M.
darsim
Stolica

2011-02-03 17:53
troche wyjasnili w tv
300 dni a kassa
450 dni tzw Jobb- och utvecklingsgaranti
z 65% poprzednich zarobkow max 680 koron brutto
po 750 dniach tzw faz 3
czyli 225 koron dziennie brutto
jesli pracowalo sie w 1 okresie minimum pol roku przedluzaja a kassa ale
dziela te pol czy ile tam na 12 miesiecy czyli zasilek dostaje sie tylko za dni faktycznie przepracowane czyli jakby za pol etatu

kiedys faktycznie mozna bylo a kassa ciagnac w nieskonczonosc przeplatajac pol rocznymi okresami pracy
teraz w zasadzie sie juz nie da
maksymalnie dziennie bylo 730 koron bruttto teraz jest 680
darsim
Stolica

2011-02-03 17:58
od 2007 a kassa przeszla kilka zasadniczych zmian przewaznie na niekorzysc

praktycznie trzeba caly czas sledzic na biezaco zeby miec aktualne dane

ja musialem doczytac i tez nie bylo jasne do konca
mam na dzieje ze po tych uzupelnieniach jest to dosc bliskie prawdy
dosh08

Wpisów: 5
Od: 2011-02-01
2011-02-23 17:23
Dziękuję Wam za odpowiedzi

Pozdrawiam , Przemek
  Profil uzytkownika: dosh08     
Forum -> Życie w Szwecji -> A-Kassa (termin pobierania)
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

sprzatnie (Skogas)
Firma sprzątająca zatrudni (Göteborg / Partille)
Sprzatanie TÄBY i okolice (Täby)
Osoby do sprzatania (Stockholm)
Sprzatanie Hanninge + Nacka (Handen )
Dam prace stolarz-wykończenia... (Polska / Gdańsk )
Sprzatanie po godz 16:30 (Sztokholm)
Praca przy sprzątaniu (Sztokholm)
Więcej

Clean flat AB
Polka w Szwecji
Cała prawda o cesarce w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Listopadowa wyprawa do Albanii.
Kabriolet, kawa i De’Longhi – Historia mojej drogi do wymarzonego ekspresu
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 30 gości
oraz 0 użytkowników.

Melodifestivalen 2025
Nie, to jeszcze nie prima aprilis
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony