Odwiedzin 38711249
Dziś 1811
Piątek 14 marca 2025

Forum: Życie w Szwecji - Studia w Szwecji

Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy
AutorStudia w Szwecji
Perhonen

Wpisów: 3
Od: 2005-07-26
2005-07-26 11:17
Chciałam zapytać, jak oceniane są szanse ucznia z polskiej szkoły średniej, który chciałby dostać się na studia w Szwecji. Czy jest w ogóle taka możliwość?
Z góry dziękuję za pomoc
  Profil uzytkownika: Perhonen     
kurtcobain
stockholm

Wpisów: 754
Od: 2005-01-17
2005-07-28 14:24
tak napewno jest,ale wymog to znajomosc jezyka szwedzkiego.trzeba co najwazniejsze miec ocene ze szwedzkiego B.nie wiem jak jest inaczej-pewnie jest inne wyjscie?
  Profil uzytkownika: kurtcobain     
alex23

Wpisów: 796
Od: 2003-05-18
2005-07-28 15:56
mozna studiowac po angielsku, trzeba okazac certyfikat TOEFL (500-550 pkt.), albo certyfikat szwedzki TITUS
  Profil uzytkownika: alex23     
iza
Sztokholm

Wpisów: 23426
Od: 2000-09-11
2005-07-28 19:19
albo IELTS
  Profil uzytkownika: iza     
Perhonen

2005-08-02 16:36
A czy nalezy przedstawiać jakiś dokument, który potwierdza, że moi rodzice zarabiają np. tyle i tyle pieniędzy i w ten sposób mogą mnie utrzymać? Czy może znalezienie jakiejś pracy na miejscu (o ile to możliwe ) też uprawnia do pobytu tam? Szukam jakiegokolwiek wyjścia, żeby tylko móc studiować w Szwecji ale zdaje się, ze jest to praktycznie niemożliwe ...
adi117

Wpisów: 8
Od: 2004-07-30
2005-08-03 21:18
Witaj
Chetnie odpowiem na twoje pytania.Przyjechalem do Szwecji z mysla o studiach i badz co badz troche sie juz dowiedzialem jak to wyglada .Podaj maila albo gg to dam ci rozne info albo moze sama zadasz pare
pytan..Pozdrowionka
  Profil uzytkownika: adi117     
cherry

Wpisów: 60
Od: 2004-10-23
2005-08-05 16:56
przejrzyj sobie stronkę: http://www.sweden.se/templ ates/cs/SISFrontPage____4908.aspx
tam są poszukiwane przez Ciebie informacje,
powodzenia
  Profil uzytkownika: cherry     
Perhonen

2005-08-10 12:37
@adi117 - mój numer gg to 4006316, byłabym wdzięczna za jakieś informacje
Tak samo dziękuję też za adres strony
leo

Wpisów: 239
Od: 2005-08-30
2005-08-30 16:32
jezeli znajdziesz wydzial po angielsku to nie musisz znac szwedzkiego. Uniwerek w Sztokholmie ma kilka kierunkow gdzie wykladowym jest angielski
w innym wypadku musisz zdac TISUS -egzamin ze szwedzkiego. Nie musisz legitymowac stanu zarobkow rodzicow. Mozesz sie postarac o stypendium ale szanse sa oganiczone jesli nie jestes obywatelem szwedzkim. A nie lepiej Ci probowac zalatwic stypendium na uniwerek w Szwecji studiujac w Polsce. Ja tak wlasnie to zorganizowalam. daj znac jesli potrzebujesz informacji
  Profil uzytkownika: leo     
lemur
Uppsala

Wpisów: 11
Od: 2005-10-09
2005-10-13 14:08
Leo - a gdzie studiujesz???
co zas sie tyczy samych studiow w Szwecji - to rzeczywiscie najlatwiejszym rozwiazaniem jest zdac na studia w Polsce, dostac stypendium na Szwecje a potem - juz tu studiujac sie przeniesc. Wbrew pozorom nie trzeba wielu formalnosci, bo czesto wystarczy isc do konkretnego profesora czy grupy i spytac o taka mozliwosc osobiscie. I tu podkreslam osobiscie, bo zwykle Szwedzi nie lubia przyjmowac na dluzej ludzi z zewnatrz, z ktorymi nie mieli wczesniej stycznosci, a jedyny kontakt to kontakt emailowy. Czesto oplaca sie tu wogole przyjechac, przejsc sie na uczelnie i popytac... nie jest to wcale takie trudne. Inna sprawa - zalezy co chcesz studiowac, ale generalnie jeszcze sie nie spotkalam z odmowa jesli przyszlam na wyklad i poprosilam zeby byl on prowadzony po angielsku.
Pozdrawiam z Uppsali
  Profil uzytkownika: lemur     
SYLWIAPL

Od: 2005-10-16
2005-10-16 17:21
Chcialabym studiować w Szwecji ale nieznam uniwersytetów w Sztokcholmie.Nieznam szwedzkiego.Moglibyscie mi cos o nich napisac.Chcialabym studiowac angielski i aby wyklady byly po angielsku.Jak mozecie to podajcie jakies strony internetowe.
  Profil uzytkownika: SYLWIAPL     
darsim
Stolica

Wpisów: 27205
Od: 2004-10-07
2005-10-17 17:21
a nie lepiej w Angli angielski?
  Profil uzytkownika: darsim     
karolina68
Warszawa

Wpisów: 13478
Od: 2004-03-02
2005-10-21 12:14
lemur prawde pisze choc nie do konca. Najlatwiej przez miedzynarodowe stypendia, i rzeczywiscie profesor z polski powinien znac profesora stad. Stypendium jakie sie dostaje jest wyrownaniem roznicy pomiedzy standardem polskim a standardem szwedzkim. W zwiazku z tym sa to naprawde male pieniadze i trzeba sie liczyc z tym ze rodzina bedzie musiala przysylac jedzenie z Polski. Mozna dostac jednorazowa sume na konczenie magisterki tutaj.Ale razcej nie ma co liczyc ze profesor ze Szwecji bedzie oplacal stypendium. Oczywiscie konczac studia w Szwecji mozna sie duzo nauczyc i moga sie otworzyc mozliwosci o ktore trudniej z Polski, ale calkiem powaznie nalezy sie przyjrzec sytuacji finansowej zanim czlowiek sie zdecyduje.
  Profil uzytkownika: karolina68     
lemur
Uppsala

Wpisów: 11
Od: 2005-10-09
2005-10-22 13:23
ej no nie jest tak zle. Bylam tutaj na Erasmusie jak i wielu (kilkunastu) innych moich znajomych. Fakt jest ze pieniadze ze stypendium nie starczaja nawet na akademik. TRzeba sie liczyc z dodatkowym dofinansowaniem. Ale ja np dostalam mozliwosc pracy tutaj jako summer student i 12tys koron wlecialo do kieszeni Wielu moich znajomych poprosilo o pomoc swoich profesorow i np mieli oplacane akademiki, albo jakies inne koszty. TRzeba szukac, pytac i prosic i owszem znam ludzi, ktorzy przestudiowali tutaj bedac na utrzymaniu rodzicow, ale znam tez takich ktorzy zminimalizowali te koszty do minimum i przy odrobinie inwencji mozna bylo wiele zalatwic. A czy trzeba sie zastanawiac nad przyjazdem?? hmmm... mozna sie zastanawiac jesli ma sie jakas alternatywe w POlsce. BAdz co badz za te minimalna pensje doktorancka tutaj jestem w stanie utrzymac dwie osoby, 3 pokojwe mieszkanie, samochod i zyc na godnym poziomie z miesiacem wakacji i przelotami do POlski pare razy w roku. Jesli ktos w POlsce za pensje doktorancka jest w stanie to samo zrobic i do tego ma ubezpieczenie i emeryture to sie poddam i powiem ze nie warto tu przyjezdzac i sama pewnie wroce do kraju... Ja uwazam ze zawsze warto, bo jesli nawet nie idzie o pieniadze, to doswiadczenie, jezyk, znajomosci i kontakty dadza Ci w przyszlosci wiecej niz fakt czy stac Cie na obiad w Sztokholmie czy jedziesz przez rok na kanapkach... wszystko sie da tylko trzeba umiec sobie radzic. Zycze powodzenia i zachecam do przyjazdu!!!
  Profil uzytkownika: lemur     
leo

Wpisów: 239
Od: 2005-08-30
2005-10-25 15:16
Lemur- studiowalam na Linkoping Universitet i Stockholm Universitet. Zgadzam sie ze stypednium nie starcza na pokrycie wszystkich kosztow. Ja pracowalam w weekendy w klubie studenckim, zeby sie utrzymac.
  Profil uzytkownika: leo     
SYLWIAPL

2005-10-25 17:25
NO TAK W ANGLI BYM CHCIALA STUDIOWAĆ, DROGI DARSIMIE ALE JA MAM RODZINE W SZWECJI IO WIELE ŁATWIEJ MI BEDZIE JEZELI CHODZI 0 UTRZYMANIE.JAK COŚ WIESZ NA TEMAT SZKOLY W SZWECJI BARDZO BYM CHCIAŁABYM ABYŚ MI COŚ POWIEDZIAŁ.JEŻELI KTOKOLWIEK WIE.BARDZO PROSZE. O PODANIE JAKIŚ SZKOŁ W STOKHOLMNIE.NAJLEPIEJ COŚ ZWIĄZANE Z JĘZYKAMI ALBO GIEOGRAFIĄ.
piotrek
malmö

Wpisów: 1390
Od: 2002-02-11
2005-10-25 18:45
https://www.studera.nu/aw/ fullSearch.do

masz i czytaj powodzenia
  Profil uzytkownika: piotrek     
piotrek
malmö

Wpisów: 1390
Od: 2002-02-11
2005-10-25 18:54
http://www.utbildning.su.s e/katalog/kurser/1548.asp
masz jeszcze
  Profil uzytkownika: piotrek     
SYLWIAPL

2005-11-01 20:12
DZIĘKI ZA STRONE.SAM STUDIUJESZ W SZWECJI??? CZY PRACUJESZ??? BARDZO CI DZIEKUJE ZA POMOC JAK BYŚ COŚ WIĘCEJ WIEDZIAŁ TO MI NAPISZ.
malgosiek

Wpisów: 18
Od: 2005-11-03
2005-11-09 19:00
Jakie sa mozliwosc skompletowania studiow
tzn. licencjat w Polsce
mgr w szwecji?
poza tym, ze wymiana Miedzynarodowa odpada
pobytu brak.
Moze jest jeszcze inna mozliowsc?

dziekuje'gosia
  Profil uzytkownika: malgosiek     
cherry

Wpisów: 60
Od: 2004-10-23
2005-11-12 00:34
Twoja uczelnia w Polsce musi dysponować takimi informacjami. Uczelnia, w której zrobiłaś licencjat, musi być na liście wymiany z innymi uczelniami, aby bez większego problemu zaakceptowali Twoje dotychczasowe studia. Powinni Ci cos polecić.
Nie musisz mieć pobytu przed wymiana międzynarodową. Musisz się najpierw dostać na uczelnię, później złożyć papiery do ambasady, a później dostaniesz pobyt tymczasowy.
Znając realia w UE i porównując z polskimi to musiałabyś sporo nadrobić. Programy nauczania bardzo odbiegają od siebie oraz sposoby oceniania (no chyba, że skończyłaś licencjat w systemie punktowym, to masz droge prosta).
Na zapas zaopatrz się w listę przedmiotów z całych studiów z liczba godzin, musi to byc przetłumaczone na angielski. Podpisane to musi być przez rektora uczelni zazwyczaj.
Ostatnie 1,5 roku wykładane jest po angielsku w 80% w UE, często to zależy od rodzaju studiów, kierunku i przedmiotu.
Jednakże każdy przypadek jest indywidualny. Pytaj na uczelni, w której chciałabyś dokończyć studia. Tam zdobędziesz najszybciej wszelkie informacje.
Powodzenia!
  Profil uzytkownika: cherry     
AsiaW.

Wpisów: 4
Od: 2008-08-23
2008-08-23 22:04
Pomózcie!! pracuje w szwecji ok.2 lat( jako opiekunka), znam na tyle szwedzki , ze dogadam sie i napisze bez problemu, oczywiscie nie chodziłam na zadne kursy-bo nie mam numeru personalnego i nie mam takiego prawa. Ale bardzo bym chciała studiować w Sztokholmie i tak by wykłady były po szwedzku, czy ktoś wie jak dostać sie tu na studia, wiem, ze jest egzamin Tisus, ktory sprawdzi moje umiejetnosci szwedzkiego- gdzie i kiedy jednak taki egzamin sie odbywa, czy musze wczesniej złozyc jakis wniosek o udzial w nim??co nastepnie musze zrobić (gdyby juz udalo mi sie go zaliczyc? czy zdązyłabym jeszcze w tym roku zaliczyc ten TISUS i zlozyc podanie na uczelnie? mamy juz koniec sierpnia. czy ma ktos liste wyzszych uczelni w sztokholmie?Prosze was o pomoc i wskazówki. czekam na konkretne odpowiedzi.Asia
  Profil uzytkownika: AsiaW.     
piotrek7878
Stockholm

Wpisów: 3093
Od: 2007-05-23
2008-08-23 23:31
Idz w poniedzialek do skatteverket zloz o personnummer i w piatek go bedziesz miala i wtedy zalatwiaj studia.
  Profil uzytkownika: piotrek7878     
Bailey

Wpisów: 532
Od: 2006-06-23
2008-10-21 14:31
i jak tam Asia? poradzilas sobie?
TISUS to zdzieranie kasy z biednych ludzi, jejku, prawie 2tys to kosztuje
  Profil uzytkownika: Bailey     
junek3

Wpisów: 1
Od: 2008-10-22
2008-10-22 10:18
pytanie jeżeli możecie pomóżcie chciałbym rozpocząć studia w j.angielskim w sztokholmie dokładnie budownictwo czy to wogóle jest możliwe wykłady tego kierunku w tym języku,oczywiście mam personumer itd. jeżeli możecie pomóżcie z góry dziękuje piszcie na meila
  Profil uzytkownika: junek3     
ewi20

Wpisów: 6
Od: 2008-11-01
2008-11-01 00:42
hej, planuje zmieszkac w Szwecji, jednak studiuje zaocznie w polsce jestem na pierwszym roku, nie znam angielskiego i szwedzkiego. Planuje nauczyc sie jezylka chodzac na kurs dzienny i dojezdzac na zajecia do polski bo bardzo zalezy mi na ukonzeniu tego kierunku. Jesli wiecie czy mam szanse po ukonczeniu studiow w polsce pracowac w szwecji??? zakladajac ze przez ten czas nauczylabym sie jezyka, dodam ze studiuje fizjoterapie. Bardzo prosze o jakies info to dla mnie bardzo wazne!!!
  Profil uzytkownika: ewi20     
MagdalenaH

Od: 2008-11-01
2008-11-01 23:28
Szukam osób- studentów uczących się w Szwecji- chcących udzielić mi wywiadu na temat studiowania oraz życia w Szwecji.Pytania te będą stanowić bazę informacyjna, która posłuży do przygotowania artykułu-raportu na temat Polskich studentów którzy wyjechali do Szwecji w ramach programów europejskich umożliwiających edukacje w innym kraju ( program Erasmus itp). Pytania składają się z dwóch bloków tematycznych. Pierwszy z nich dotyczy studiowania w Szwecji, drugi natomiast życia w Szwecji.
Chętnych proszę o podanie swojego adres e-mail, skontaktuje się z Wami droga mailowa.
Magdalena
  Profil uzytkownika: MagdalenaH     
Forum -> Życie w Szwecji -> Studia w Szwecji
Ten wątek jest stary. Komentowanie wyłączone.
Pokaż wpisy

Renowcja okien (Huddinge)
🌸 Sprzatanie - Praca w Sztokholmie (Sundbyberg)
sprzatnie (Skogas)
Firma sprzątająca zatrudni (Göteborg / Partille)
Sprzatanie TÄBY i okolice (Täby)
Osoby do sprzatania (Stockholm)
Sprzatanie Hanninge + Nacka (Handen )
Dam prace stolarz-wykończenia... (Polska / Gdańsk )
Więcej

Clean flat AB
Polka w Szwecji
Cała prawda o cesarce w Szwecji
Agnes na szwedzkiej ziemi
Listopadowa wyprawa do Albanii.
Kabriolet, kawa i De’Longhi – Historia mojej drogi do wymarzonego ekspresu
Nowe szwedzkie słowa 2024 - nyord
Szwecjoblog - blog o Szwecji
Koncert muzyki polskiej w Göteborgu
Smaki życia na obczyźnie
25 lat Chorus Polonicus Gotheborgensis
Smaki życia na obczyźnie

Odwiedza nas 34 gości
oraz 1 użytkowników.

Melodifestivalen 2025
Nie, to jeszcze nie prima aprilis
Szwedzki „wstyd przed lataniem” napędza renesans podróży koleją
Katarzyna Tubylewicz: W Sztokholmie to, gdzie mieszkasz, zaskakująco dużo mówi o tym, kim jesteś
Migracja przemebluje Szwecję. Rosną notowania skrajnej prawicy
Szwedka, która wybrała Szczecin - Zaczęłam odczuwać, że to już nie jest mój kraj
Emigracja dała mi siłę i niezależność myślenia

© Copyright 2000-2025 PoloniaInfoNa górę strony